Thema's

Gepubliceerd op 26 februari 2020 om 15:31

Als gastouder heb ik er uiteindelijk voor gekozen om met thema's te werken.

In het begin deed ik dit niet en ging het zoals het kwam. Maar dit maakte het ook lastig voor mij om een knutselwerkje te zoeken of een spelactiviteit. Er is zoveel te vinden op het net en hierdoor raakte ik het overzicht kwijt.

Ik vertel ouders bij een kennismaking ook altijd dat ik met thema's werk. Dit is voor mij een rode draad! Ik weet in welke categorie ik mijn knutselwerkjes en activiteiten moet zoeken. Ik kan het thema ook heel makkelijk los laten en bijvoorbeeld heerlijk met de kinderen buiten spelen of binnen gymmen. Het is dus geen must! 

Er zijn al heel wat thema's voorbij gekomen. Thema verkeer, tanden poetsen, valentijn, gruffalo, en moppereend. Mijn thema's sluiten vaak aan op de seizoenen en de feestdagen. Maar ook op dat wat leeft bij de kinderen. 

Soms loop ik vast....zoals afgelopen 2 weken. Ik zat hard te hopen op thema winter! Maar wanneer het weer buiten meer op de herfst lijkt en er nauwelijks een spoor van de winter lijkt te zijn, kan ik geen thema winter doen vind ik. Dit sluit dan niet aan bij de belevingswereld van de kinderen. Zij doen het namelijk op hetgeen ze zien en voelen. En er is geen sneeuw, geen ijs...

De winter dan maar overslaan en alvast met de lente beginnen? Zoveel zin in! Maar wat als de lente nou ook nog heel lang op zich laat wachten? Gelukkig heb ik zelf nog een kind in de kleuterklas en kan ik soms lekker mee varen op de thema's die daar ingezet worden! Thema boerderij!

Super leuk thema! Dieren, altijd goed bij kinderen! Weer een uitje naar de kinderboerderij eraan koppelen. Dieren benoemen met bij behorende geluiden. Puzzelen om dieren compleet te maken. Met plastic dieren door de verf heen. Poot afdrukken bekijken. Voelboekjes erbij pakken en voelen. Och nou oke, het blijkt wel weer; geef Janet een thema en haar hoofd loopt over van de ideeën! Dan kom ik het beste tot mijn recht. 

En ...vanuit dat thema kan ik weer vloeiend over naar lente en Pasen! 

 

 

P.s. moederdag en Vaderdag worden niet vergeten hoor! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.