Activiteiten om met je kind te doen

Gepubliceerd op 25 maart 2020 om 23:15

Een groot gedeelte van de mensen in Nederland zit thuis. 
Als gastouder ben ik open voor noodopvang voor ouders met een vitaal beroep, waarbij de nadruk ligt op nood. 

Dit betekend in de praktijk dat ik nu al bijna 2 weken geen kindjes heb. 
Een erg stil en leeg gevoel. Ik probeer met een ieder contact te houden, is het niet via de app dan wel via social media. Maar met nog twee eigen kinderen thuis die ook hun schoolwerk moeten maken en de emotionele belasting van de maatregelen, is het soms lastig om alle ballen in de lucht te houden. Ik merk wel dat ik nu wat meer mijn rust kan vinden en 's nachts ook weer wat slaap. Dat doet een mens goed! 

Maar oke, jullie zitten dus grotendeels met de kinderen thuis. Op facebook en internet worden een hoop ideeën gedeeld om met kinderen te doen. Vaak is dit vanaf een jaar of 4. Jullie kinderen hebben deze leeftijd nog niet. Wanneer je op mijn facebookpagina kijkt en scrolt kom je een hoop ideeën tegen. 

Toch wil ik jullie nog wat ideeën mee geven. 


Mais

Pak een bak, bijvoorbeeld een bak van de Ikea trofast kast, en vul deze met mais. Doe er wat duplo in. Lepels erbij, poppetjes en auto's en je kind kan zich er uren mee vermaken. Ja er valt wel wat mais uit, maar het is groot en gemakkelijk op te ruimen. Klaar met de poppetjes? Bakjes vullen en weer leeg kiepen. Dat doet het goed bij jong en oud! 

Hou wat mais apart en maak er in een pan popcorn van. Dit kan weer in de bak om mee te spelen en zo kan er ook van gegeten worden. Ook voelt het weer anders voor de kinderen. 


Verven paashaasjes

Vervorm en plak wc rollen tegen elkaar aan om zo een paashaasje te maken. Halveer de wc rollen wel in lengte. Dit kunnen kinderen met een klein beetje hulp al heel vroeg zelf. Als de wc rollen te lang zijn is het moeilijk om het op het papier te stempelen. Ze zullen de wc rollen al snel plat drukken. 

Een grijpreflex heeft een kindje al vroeg. Wanneer het goed in een kinderstoel kan zitten is het leuk om dit samen te doen. 

Je kunt er vervolgens weer leuke kaartjes van maken om bij familieleden in de bus te doen.. 

We blijven even in de wc rollen en het stempelen hiermee. 

Zoals bovenstaande foto laat zien kan je wc rollen in veel verschillende vormen vouwen. 
Op deze manier kan je je kindje kennis laten maken met verschillende vormen en de juiste benaming leren, maar ook meteen de kleuren benoemen en een start maken met het aanleren hiervan. 


Rijgen

We blijven even in de wc rollen, haha. Je kan er zoveel mee, het is heerlijk kosteloos materiaal. Iedereen heeft het wel en je hoeft er niet de deur voor uit. 

Knip wc rollen in brede ringen, eventueel kan je kindje ze nog verven, maar hoeft natuurlijk niet. Vervolgens kan je de wc rollen gaan rijgen. 


Door te rijgen wordt de fijne motoriek en de oog hand coördinatie geprikkeld. 
Voor de jongen kinderen maken we het iets gemakkelijker door het met wc rollen te doen. Dit zorgt voor een succeservaring en deze ervaring maakt dat het de volgende keer ook weer willen doen omdat het ze lukt. 

Om het nog iets gemakkelijker te maken, kan je het met een pijpenrager doen. Deze is hard en vervormbaar, maar ook gemakkelijk vast te houden en te grijpen voor de kinderen. 


Paas knutsels

6 D 295747 E 239 C 9 D 30 F 1405 Be 9684784 E
Afbeelding – 19,0 KB 431 downloads
F 4478 D 62 Dd 19 D 18 Fb 4 C 964889 Ddf 1 F 53
Afbeelding – 12,1 KB 422 downloads
7217 D 78627 F 9 E 7 Dc 396654986 A 1 A 2257
Afbeelding – 8,3 KB 395 downloads

Hierboven heb ik 3 bestanden staan. Het zijn sjablonen van een ei, een paashaas en een kip. 

Wees creatief! Laat je kind het verven met zijn handen. Heel leuk om te voelen en te ervaren. Maar het kan natuurlijk om door te stempelen met kurken, met een sponsje, een vork de onderkant van een fles. 

Je kan hem ook helemaal vol smeren met lijm en je kindje er allemaal stukjes gescheurd papier op laten plakken, of watten. Grote knopen opplakken is ook erg leuk! 

Wattenstaafjes in kleine stukjes knippen en op laten plakken, propjes van crêpepapier. 

Oftewel leef je uit! 

Voor de allerkleinste kan je de sjabloon in een zipzakje doen en daar wat druppels verf op doen. zipzakje dicht en dan aan tafel er op laten drukken of op de grond voor de kruipers.  


Sensory bottles

Een sensory bottle, wat is het eigenlijk. Het word ook wel ontdekflesje genoemd. Het is een leeg plastic flesje waar je dingen in stopt.  Op een spelende manier kan je kindje gaan ontdekken en gebruikt hiervoor verschillende zintuigen. 

Je vult je flesje met hetgeen jij wilt. Dit kunnen knopen zijn, of ongekookte rijst of pasta. Vervolgens de dop erop lijmen en klaar. Deze flesjes maken een leuk geluid. 

Je kunt ook buiten madeliefjes, boterbloempjes en wat gras plukken en dit in het flesje doen met wat water. Zo valt er steeds weer wat anders te zien. 

Je kunt flesjes vullen met water en olie met kleurstof. De kleurstof wordt door de olie opgenomen waardoor je een leuk effect krijgt. 
Lijm wel altijd de dop vast met secondelijm!


de kinderstoel omtoveren

Ik heb het al eerder gedaan en eigenlijk is het iedere keer weer een groot succes. 
Tover de kinderstoel om tot een activiteit. 

Ik heb hier allemaal touwtjes met lepels eraan hangen. Vervolgens je kindje op een speelkleed leggen en de stoel erover heen zetten. Het voelen, bewegen, oog hand coördinatie, ze worden allemaal geprikkeld. 

Je kan het ook doen met knuffels, bijtspeeltjes, duplo blokjes. 

 


Lenen

Misschien denk je wel.....Maar ik heb bij Janet wel eens bepaald speelgoed gezien wat ik ook wel zou willen hebben. 
Schroom niet en stuur een appje. Ik kan mijn speelgoed ook uitlenen. 

Misschien wil je wel even mijn lichttafel lenen met wat materiaal erbij. 

Of wil je de aqua babymat even lenen. 

De evenwichtsset 

Of mijn zelfgemaakte pikler klimrek met glijbaan. 

Wil je recepten weten hoe ik klei maak of hoe ik rijst kleur. Wil je weten wat mijn planning op een dag is zodat je invulling kunt geven. 

 

Laat maar weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.