Opvang vanaf 11 mei 2020

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 21:20

Op maandag 11 mei gaat de kinderopvang weer volledig open! Ook de gastouderopvang valt hieronder. Dit betekend dat ook ik dan dus weer op zal zijn. Open voor reguliere opvang. Aan deze opening zitten wel wat eisen. Daarnaast hebben we nog steeds te maken met noodopvang en broertjes en zusjes die naar school toegaan. Het gaat misschien wel een gepuzzel worden om alles goed geregeld te krijgen want het is niet abc dat je de reguliere dagen gebruik wil maken van de opvang. Wellicht wil je een andere dag omdat je andere kind dan naar school toe moet en je op die manier effectief kunt werken. Misschien wil je een andere dag omdat je een cruciaal beroep hebt en er op andere dagen of op een extra dag een beroep op je gedaan wordt. Vraag het me, het liefst zover als mogelijk van te voren, en ik neem contact op met andere ouders om te kijken wat er mogelijk is. Nee heb je ja kan je krijgen! 

 

Voor de opening zijn er wat eisen en richtlijnen in deze corona tijd! 
Ook als gastouder ben ik meegenomen in het protocol kinderopvang. Hierin staat beschreven aan welke eisen ik en jullie je moeten houden om te zorgen dat ik open ben en blijf. 
Via dit schrijven deel ik dit met jullie. 

Algemene RIVM richtlijn en Veiligheidsrisico's.

 • Tussen kinderen onderling hoeft er geen 1.5m afstand gehouden te worden.
 • Bij kinderen vanaf 4 jaar dient personeel zoveel als mogelijk 1,5m afstand te houden. (ik bied opvang aan kinderen van 0 tot 4 jaar dus hoef bij hen geen afstand te houden)
 • Bij tussenkomst vragen over kinderen klachten hebben en indien ze klachten hebben moeten ze naar huis.
 • Houders dragen er zorg voor dat bij melding wordt gedaan bij de GGD indien ze meer dan 1 ziektegeval (met ziektebeeld corona) op locatie hebben.

Fysiek contact en hygiëne maatregelen.

 • Volwassenen houden 1,5 meten afstand van elkaar
 • Er worden geen handen geschud
 • Niezen en hoesten in elleboog
 • Op de locatie is zeep en papieren handdoekjes.

 

Thuisblijfregels - gezondheid kinderen
Specifiek zijn er de volgende maatregelen van kracht:

 • Kinderen met de volgende luchtwegklachten blijven thuis:
 • Neusverkoudheid
 • Hoesten
 • Moeilijk ademhalen/benauwdheid
 • Kinderen met verhoging (37,5 of hoger)
 • Kinderen mogen pas weer naar de opvang als zij 24 uur geen klachten meer hebben
 • Als iemand in het huishouden van het kind verhoging (boven de 37.5 graden) of benauwdheidsklachten heeft, blijft het kind ook thuis.
 • Als iedereen 24 uur geen klachten meer heeft, mogen de kinderen weer naar de opvang.
 • Als iemand in het huishouden van de kinderen getest is voor COVID-19 en positief is, moeten kinderen wachten tot dat die persoon 24 uur klachten vrij is en dan 14 dagen extra thuis blijven
 • Bij koorts (38 graden of hoger) blijft iedereen in het huishouden thuis.

 

Thuisblijf regels - gezondheid personeel

 • Werken in de kinderopvang valt onder één van de cruciale beroepen. Hiervoor gelden de volgende richtlijnen vanuit het RIVM:
 • Gastouders met luchtwegklachten en/of koorts (boven de 38 graden) blijven thuis en worden getest op COVID-19. Als zij 24 uur klachtenvrij zijn of negatief getest zijn, kunnen zij weer aan het werk.
 • Bij gastouderopvang in eigen huis geld: wanneer een huisgenoot van de gastouder verkoudheidsklachten en/of koorts (boven de 38 graden) heeft, kan er geen (nood)opvang worden geboden.
 • Gastouders die in de risicogroep vallen kunnen niet verplicht worden te gaan werken.

Wat betekend dit concreet voor mijn opvang?

 • Kinderen worden door 1 volwassene gebracht en gehaald. Dus zonder extra volwassenen en of andere kinderen die niet bij mij in de opvang zitten. Nu kan het zo zijn dat er een broer of zus mee komt. Ik wil je vragen om deze afstand te laten houden. Veelal vanuit enthousiasme zullen ze naar hun broertje of zusje toe gaan voor een knuffel of kus. Dit is nou net niet de bedoeling. 
 • De haal en breng momenten houden we kort.. Ik schrijf een overdracht in het schriftje en app jullie gedurende de dag. Zo houd ik jullie op de hoogte. 
 •  Spreiding van breng en haalmomenten. Over het algemeen worden kinderen niet tegelijkertijd gebracht, Mocht dit wel het geval zijn kan ik je vragen om je kind 10 minuten eerder/later te brengen of te halen. 
 • Het aanbrengen van lijnen waarachter ouders moeten wachten. Ik heb 1 lijn aangebracht. 1,5 meter vanaf de deur. Als je je kindje komt brengen en je zet hem voor de deur neer, bel je aan en ga je zelf achter de lijn staan. (bij regen zou ik lekker onder de carport staan). Ik neem je kindje dan mee naar binnen en laat het afscheid nemen. Ik help met het uitdoen van de schoenen en jas. Als je op komt halen bel je aan en stap je achter de lijn. Ik zal de deur open doen en met open deur de jas en schoenen aan doen. Je kindje gaat naar buiten en ik zet de tas buiten. Ik zal vervolgens ook naar achteren stappen zodat er 1,5 meter afstand tussen ons is. 
 • Kinderen worden bij de deur opgehaald. 
 • Ik was met de kinderen hun handen met regelmaat het drogen zal gebeuren door middel van keukenpapier welke na het drogen weg gegooid word.

Bij vragen of onduidelijkheden hoor ik het graag! Schroom niet om contact op te nemen. Wellicht heb ik niet meteen een antwoord, maar ik kan wel verder vragen. 

Dan heb ik nog 1 verzoek. Willen jullie zo snel mogelijk laten weten wanneer jullie gebruik willen maken van de opvang? Het kan zo zijn dat het voor mij nog puzzelen word om alles te laten passen en op deze manier heb ik daar dan nog de tijd voor.


Ter info: mijn eigen kinderen gaan op de maandag en donderdag naar school. Van half 9 tot 15.00 uur. Zij hebben continu rooster dus komen tussen de middag geen broodjes thuis eten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.